Hei ! Sommeren nærmer seg, og vi håper du er motivert til å gi førstehjelp. Det å være klar til å gi førstehjelp handler også om å være litt mentalt forberedt på det som skal skje. Det er faktisk lov å "glede seg" til du får bruk for det du har lært. Det kan du lese om litt lengre nede i denne utgaven av Førstehjelpsinfo. INNHOLD: |
- Sommerførstehjelp
- Egensikkerhet i førstehjelpssituasjoner
- Hjerte- og lungeredning på barn
- Velkommen til hjertestarterwebinar
- Redaktøren har ordet: Vær motivert for førstehjelp!
|
Du får denne eposten fordi du har tidligere takket ja til å motta nyhetsbrev med førstehjelpsrelatert innhold fra Røde Kors. Om du ikke ønsker å motta flere av disse, finner du link for avmelding nederst i denne eposten. |
|
|
Å være opptatt av førstehjelp handler ikke bare om å redde liv i store krisesituasjoner. Det handler også om å være forberedt på de små skadene som lett kan oppstå i hverdagen. Et skrubbsår på lekeplassen, et kutt på kjøkkenet eller et vepsestikk på tur kan være ubehagelig og er i utgangspunktet ikke farlig. Men kan likevel i noen tilfeller føre til komplikasjoner, om det ikke behandles riktig. Å ha et lite førstehjelpsskrin lett tilgjengelig, og vite hvordan man rengjør og beskytter små sår, er en viktig del av god førstehjelpsberedskap. Små grep kan gjøre en stor forskjell. De typiske småskadene vi ser på sommeren er:
- Gnagsår
- Hoggormbitt / Insektsbitt
- Solstikk og overoppheting
- Benbrudd/forstuing/overtråkk
På Røde Kors sin hjemmeside har vi en artikkel som forteller hva du kan gjøre disse skadene.
Les om førstehjelp ved typiske sommerskader her |
Din sikkerhet i førstehjelpssituasjoner |
Når vi står overfor en alvorlig hendelse hvor mennesker er skadet, kan adrenalinet og følelsene ta overhånd. Hjertet banker, tankene raser, og instinktet sier av vi må hjelpe med én gang! Men vi må alltid gjøre tiltak for å sikre skadestedet, og passe på at vi ikke blir involvert i såkalte følgeulykker. Sikker førstehjelp består av tre elementer: |
-
Sikre: Få et raskt overblikk over situasjonen og vurder hva som har skjedd. Varsle nødetatene så raskt som mulig, men husk å sikre stedet så verken du, andre hjelpere eller skadde kommer i større fare. En trygg hjelper kan redde flere. Hvis du også blir skadet, må kanskje nødetatene bruke verdifulle ressurser på å redde deg, i stedet de som trengte hjelp i utgangspunktet.
-
Varsle: Om du i en stresset situasjon har glemt alt du har lært av førstehjelp, husk at du får god hjelp av de du snakker med på 1-1-3! Varsle også folkene rundt, slik at du får støtte av folk i nærheten.
- Redde: Når du er sikker på at du er trygg, så setter du i gang med førstehjelpen som trengs.
|
Førstehjelp krever ikke fagkompetanse eller at du har spesielle evner. Men du må prøve å beholde roen. Å sikre et skadested handler ikke bare om fysiske tiltak, men også om å holde hodet kaldt i en stressende situasjon. Ved å bruke noen få sekunder ekstra på å vurdere situasjonen og handle med omtanke, gjør du en enorm forskjell! Les mer: |
Hjerte- og lungeredning på barn |
Skal du kanskje tilbringe deler av sommeren på en strand eller et svaberg langs sjøen? Da kan det være lurt å være litt påminnet anbefalt metode for hjerte- og lungeredning på barn (og alle som har druknet).
Metoden for hjerte- og lungeredning (HLR) er nemlig lik på barn og alle voksne som har druknet. Når årsaken til hjertestansen er blokkert tilgang på luft, ønsker vi å raskt få opp oksygeninnholdet i blodet igjen.
Start derfor alltid med 5 innblåsninger. Deretter er gjentar man 30 brystkompresjoner og 2 innblåsninger. Husk alltid å rope på hjelp og å ringe 1-1-3 så tidlig som mulig. Og som nevnt lengre oppe, pass på din egen sikkerhet, spesielt ved drukningsulykker.
Hvis barnet begynner å puste selv etter at du har utført HLR, plasser i sideleie, overvåk pust og pass på at barnet ikke mister kroppstemperatur. Vær klar til å starte HLR igjen, dersom barnet igjen slutter å puste! Her finner du en litt mer detaljert beskrivelse av HLR på barn
|
Bli med på hjertestarterwebinar |
Hjertestartere er en avgjørende del av førstehjelpsberedskapen. Røde Kors mener at alle bør ha rask tilgang til en hjertestarter, og at det er positivt at bedrifter, foreninger, borettslag, osv bidrar til å gjøre hjertestartere tilgjengelig i sitt nærmiljø.
Under de digitale førstehjelpskursene i mai og juni, opplevde vi at mange ønsker informasjon om hvilken hjertestarter man bør velge, og hva man bør tenke på før man kjøper en hjertestartere. Derfor inviterer vi, i samarbeid med Røde Kors Førstehjelp, til et webinar for deg som ønsker mer informasjon om hjertestartere. Tema på webinaret: - Hvorfor er hjertestartere livsviktige?
- Når virker hjertestartere / Når virker de ikke?
-
Hvilken hjertestarter bør man velge?
- Hvordan sikre god tilgjengelighet og beredskap?
- Spørsmål fra deltakerne
Tidspunkt: Mandag 30. juni kl. 14.00. Klikk her for påmelding til hjertestarterwebinaret
Alle hjertestartermodellene som blir omtalt på dette webinaret, vil være typer som selges av Røde Kors Førstehjelp. Det betyr at dette er et forholdsvis kommersielt webinar, som har som mål å bidra med informasjon til alle som vurderer å kjøpe en ny hjertestarter. |
|
|
Vær motivert og vær forberedt! |
Å tilegne seg kunnskap om førstehjelp handler ikke bare om teori og teknikk. Jeg mener det også inkluderer holdninger og mentale forberedelser. Jeg har mange ganger hørt deltakere på førstehjelpskurs si "Jeg håper jeg aldri får bruk for disse kunnskapene". Det er kanskje mest vanlig å tenke slik. Men hva om vi snur på det? Hva om du tillater deg selv å se frem til å få anledning til å bruke det du har lært på førstehjelpskurs? Er det sært og urealistisk?
Du kan jo visualisere litt på forhånd hva som kan skje når du er på vei til et arrangement, på ferie eller i butikken. Da kan du jo for eksempel stille deg disse spørsmålene: -
Hvis det skjer en ulykke lengre fremme, vet jeg hvor varseltrekanten og førstehjelpsutstyret er i denne bilen? Hva var viktig angående å sikre skadestedet først?
- Hva om en person her på kinoen plutselig får et illebefinnende?
-
Hvor er nærmeste hjertestarter akkurat nå? Og hva må jeg huske på om det plutselig blir bruk for den?
Hvis du klarer å være positivt motivert og litt mentalt forberedt, vil du sannsynligvis reagere mer effektivt og trygt, og tenke klarere i en situasjon hvor mange andre vil bli handlingslammet. Det tror jeg vil øke kvaliteten på hjelpen som blir gitt i en førstehjelpssituasjon.
Jeg hevder at det er faktisk lov å «glede seg» til å få brukt det du har lært på et førstehjelpskurs (helst på personer som man ikke har tett relasjon til). Ikke fordi vi ønsker noen skal bli skadet eller alvorlig syk. Men fordi vi vet at når noen trenger hjelp, så skal vi være klare til å gjøre så godt vi kan. Det er ingen som forventer mer av oss enn akkurat det.
|
|
|
Så vær forberedt på å gi førstehjelp i sommer! Finn fram motivasjonen og ha kontroll på utstyret, så er i hvert fall du klar til å bistå med god førstehjelp, om behovet plutselig oppstår! God sommer fra oss i Røde Kors!
Vennlig hilsen Einar Irjan Ananiassen Seniorrådgiver førstehjelp Norges Røde Kors |
| |
|
Om dette nyhetsbrevet
Nyhetsbrev med førstehjelpsrelatert innhold blir sendt ut 4-5 ganger i året, med sesongbaserte førstehjelpstips, invitasjon til gratis førstehjelpskurs og aktuell førstehjelpsinformasjon. Hensikten er å gjøre deg mer forberedt på å gi god førstehjelp.
Om du ikke lengre ønsker å motta nyhetsbrevene, klikk her for å melde deg av.
Ønsker du å tipse noen om Førstehjelpsinfo, her er påmelding til dette nyhetsbrevet.
Avsender: Norges Røde Kors Enhet samfunnssikkerhet og beredskap
Hausmannsgate 7, 0186 Oslo www.rodekors.no |
|
|
|