Hei ! Vi nærmer oss oppstarten av årets førstehjelpskampanje fra Røde Kors!
I denne utgaven av Førstehjelpsinfo finner du invitasjon til gratis digitale førstehjelpskurs som arrangeres i forbindelse med kampanjen.
Et av hovedfokusene i år er stabilisering av blødninger – et viktig tema vi også tar for oss i denne utgaven. Og siden gode ting ikke kan gjentas for ofte, får du også en oppfriskning i hvordan du kan bli tryggere på førstehjelp ved plutselig og livstruende sykdom. INNHOLD: |
- Stabilisering av blødninger
- Ha kontroll på utstyret
- Oppfriskning: Symptomer på livsfarlig sykdom
- Invitasjon til førstehjelpskurs
- Redaktøren har ordet: Skal vi være forberedt på krig?
|
Du får denne eposten fordi du har tidligere takket ja til å motta nyhetsbrev med førstehjelpsrelatert innhold fra Røde Kors. Om du ikke ønsker å motta flere av disse, finner du link for avmelding nederst i denne eposten. |
|
|
Stabilisering av blødninger |
Hverdagsulykker skjer ofte når vi minst venter det. Enten det er et lite skrubbsår eller en større kuttskade, er det viktig å vite hvordan du gir effektiv førstehjelp.
Blødninger kan være dype og alvorlige - eller overflatiske og mer ubehagelig enn farlig. Hvis blodet pumper ut støtvis eller i en pågående strøm, er det alvorlige og krever rask handling. Førstehjelp ved blødninger Dette er hurtigversjonen av førstehjelp ved blødninger. - Egensikkerhet: Før du hjelper, sørg for at situasjonen er trygg og ha på deg hansker hvis mulig for å unngå overføring av smitte eller infeksjoner.
-
Trykk mot såret: Ved store blødninger, plasser en ren klut eller sårbandasje direkte på såret og trykk fast. Dette hjelper til med å stanse blødningen.
- Hold såret høyt: Hev skadet kroppsdel over hjertenivå for å redusere blodstrømmen til såret, noe som kan minske blødningen.
-
Påfør en trykkbandasje: Hvis blødningen ikke stanser med direkte trykk, bruk en trykkbandasje for å opprettholde presset på såret.
- Søk medisinsk hjelp: Ring nødnummeret eller dra til nærmeste legevakt hvis blødningen er alvorlig eller ikke stanser.
-
Ta vare på personen: Pass på at personen ikke blir kald. Observer den generelle tilstanden etter at skaden har blitt stabilisert. Snakk med den skadde personen for å høre hvordan det oppleves. Vær klar til å plassere i sideleie, om personen mister bevisstheten.
Når skal vi ringe 1-1-3? Det er avgjørende å ringe nødhjelp hvis personen er bevisstløs, blødningen er alvorlig og ikke stopper, eller hvis det er mistanke om indre blødninger. Rask medisinsk behandling kan være nødvendig. Hvis skaden er mindre alvorlig, og du bare ønsker å konferere med en profesjonell, kan du ringe legevakten på 116 117.
Les mer om førstehjelp ved sår- og kuttskader |
Det er viktig at du vet hvor førstehjelpsutstyret ditt er, og at det er lett tilgjengelig. For effektivt å kunne håndtere ulike typer sårskader, bør du sørge for å ha rikelig med følgende utstyr: - Plaster er en selvfølge blant ditt førstehjelpsutstyr. Brukes til å dekke til småsår. Figurplaster er noen ganger god trøst for både barn og voksne som har fått småsår.
-
Kompress brukes som et beskyttende lag mellom sår og bandasje slik at bandasjen ikke fester seg i såret. Kompressen vil også trekke til seg blod og sårvæske, og bidrar til å unngå infeksjon. Tørre kompresser kan også brukes til rens av sår.
- Enkeltmannspakke er en kompress som er festet på et gasbind. Formålet er rask bandasjering av store blødninger. Kan også brukes på små kutt, skrubbsår og større sår.
-
Gasbind brukes til å holde på plass bandasjer og kompress. Må ikke legges rett på væskende eller våte sår, siden blod og sårvæske vil trekke igjennom. Det kan føre til at gasbindet «gror fast» i såret.
- Sårvask er produkter som har en rensende effekt på såret. Sår kan også vaskes med rent, rennende vann fra springen eller sterilt saltvann.
|
Velkommen til førstehjelpskurs! |
Som vanlig tilbyr vi digitale førstehjelpskurs i mai. Også denne gangen med undertegnede som instruktør. I år har vi et ekstra fokus på å gjøre deg trygg i rollen som først på stedet i en nødsituasjon, håndtering av blødninger, og selvfølgelig den grunnleggende livreddende førstehjelpen. Kampanjen starter 5. mai, og markedsføringen ruller i gang mot slutten av april.
Men du som abonnerer på Førstehjelpsinfo får et lite forsprang – du kan melde deg på allerede nå! Påmelding og mer informasjon om digitale førstehjelpskurs i mai |
Oppfriskning: Symptomer på livsfarlig sykdom |
Som vi tidligere har understreket her i Førstehjelpsinfo: Det viktigste er ikke å pugge symptomer på livstruende sykdommer som hjerteinfarkt, sepsis eller hjerneslag. Det aller viktigste er å være oppmerksom på tegn som tyder på at noen ikke har det bra, og at tilstanden deres avviker fra det som er normalt. Her er noen typiske varselsignaler på at noe kan være galt: Plutselig endringer i helsetilstanden
Du vil kanskje oppdage endringer i atferd, bevissthetsnivå, eller fysiske tilstand. Dette kan inkludere plutselig forvirring eller uforklarlig smerte. Kanskje huden plutselig har blitt blek, kald og klam. Vanskeligheter med å puste eller uforklarlig rask pust. Disse tingene kan være et tegn på mange alvorlige tilstander. Hva gjør du? Hvis du oppdager en eller flere av disse endringene, er det viktig å handle raskt. Følg disse trinnene: |
- Vurder: Er personen bevisst? Puster vedkommende?
- Varsle: Rop på hjelp og ring 1-1-3 umiddelbart.
- Vær klar: Om nødvendig, gi livreddende førstehjelp.
|
Å være mentalt forberedt på forhånd gjør deg bedre rustet til å handle når det virkelig gjelder. Det kan utgjøre en viktig forskjell i situasjoner der noen plutselig rammes av en alvorlig sykdom. Les mer om om symptomer på livsfarlig sykdom |
|
|
Skal vi være forberedt på krig? |
I januar 2025 la regjeringen frem Totalberedskapsmeldingen, som setter retningen for å styrke den sivile motstandskraften og Norges totalberedskap. Ved fremleggelsen uttalte statsminister Jonas Gahr Støre følgende:
"Vi skal sørge for at det sivile samfunnet er forberedt på krise og krig. Det skal understøtte militær innsats og stå imot sammensatte trusler."
Det er veldig positivt at regjeringen oppmuntrer til økt egenberedskap i befolkningen. Men det er viktig at vi tenker at egenberedskap ikke handler om krig og store kriser. Vi i Røde Kors mener at vi kan starte med å være forberedt på de tingene som kan skje i hverdagen. Det handler ikke om krigsfrykt, bortfall av elektrisitet, uvær, ulykker eller kanskje bare en nabo som plutselig trenger hjelp. Å kunne hjelpe seg selv og andre i en akutt situasjon kan gjøre at opplevelsen blir mindre ubehagelig, enten det gjelder en strømbrudd, en ulykke eller en fjelltur som plutselig ble litt lengre enn planlagt (husk Fjellvettreglene!)
For oss i Røde Kors handler beredskap om omsorg, fellesskap og praktiske ferdigheter. Ved å snakke om dette med venner og familie, og å gjøre små tiltak, står du og folkene rundt deg sterkere sammen. Uansett hva som skjer!
Riktig god påske til deg og dine!
Vennlig hilsen
Einar Irjan Ananiassen
Seniorrådgiver førstehjelp Norges Røde Kors
PS! Jeg håper vi ser deg på digitalt førstehjelpskurs i løpet av våren. |
|
|
Har du førstehjelpsutstyr? |
|
|
Et førstehjelpsskrin er en viktig del av egenberedskapen og er noe du bør ha både hjemme og i bilen.
Kjøper du et praktisk førstehjelpsskrin hos Røde Kors støtter du samtidig vårt humanitære arbeid!
Se vårt utvalg av førstehjelpsskrin her |
| |
|
Om dette nyhetsbrevet
Nyhetsbrev med førstehjelpsrelatert innhold blir sendt ut 4-5 ganger i året, med sesongbaserte førstehjelpstips, invitasjon til gratis førstehjelpskurs og aktuell førstehjelpsinformasjon. Hensikten er å gjøre deg mer forberedt på å gi god førstehjelp.
Om du ikke lengre ønsker å motta nyhetsbrevene, klikk her for å melde deg av.
Ønsker du å tipse noen om Førstehjelpsinfo, her er påmelding til dette nyhetsbrevet.
Avsender: Norges Røde Kors Enhet samfunnssikkerhet og beredskap
Hausmannsgate 7, 0186 Oslo www.rodekors.no |
|
|
|